Sundhed

tir, 01 apr 2025

af Mikkel Preisler

Skjult folkesygdom: Koster samfundet 15 milliarder om året

Foto : Pexels

Et nyt forskningsprojekt fra Syddansk Universitet, offentliggjort i Osteoporosis International, dokumenterer, at knogleskørhed hvert år koster samfundet 15 milliarder kroner. Ifølge forskerne bag undersøgelsen er 600.000 danskere fulgt gennem 20 år (eller indtil de fyldte 90 år), hvoraf 300.000 er identificeret med knogleskørhed eller brud forårsaget af den skrøbelige knogletilstand.

Sygdommen, også kaldet osteoporose, kan i værste fald føre til alvorlige brud, hvor især hoftebruddene er særligt omkostningstunge på grund af indlæggelser, genoptræning og øgede udgifter til pleje.

Merudgifter på 23.000 kroner årligt

Beregningerne viser, at en patient med knogleskørhed årligt koster omkring 23.000 kroner mere end en dansker uden sygdommen. For personer under 66 år udgør tabt arbejdsfortjeneste yderligere 29.000 kroner om året, fordi mange med knogleskørhed trækker sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet. Samtidig vokser de samlede omkostninger med alderen, så regningen bliver størst for de ældste patienter.

Mange opdages alt for sent

Ifølge det nye studie opdager flere deres knogleskørhed sent i forløbet – eksempelvis i forbindelse med et hoftebrud. Denne gruppe er de dyreste at behandle, fordi alvorlige frakturer ofte fører til længere sygdomsforløb og større behov for rehabilitering og hjemmepleje. Samtidig indikerer resultaterne, at tidlig indsats kan reducere risikoen for alvorlige brud og dermed nedbringe nogle af de store udgifter.

I den forbindelse fremhæves et systematisk frakturforebyggelsesprogram (FLS), som endnu ikke er udbredt i hele landet. Programmet går kort sagt ud på at tilbyde en scanning til personer over 50 år, der kommer ind med et knoglebrud, hvilket ifølge det norske studie, forskergruppen henviser til, mindsker både risikoen for nye brud og dødeligheden.

Samlet pris på højde med kræftområdet

Forskerne bag projektet vurderer, at den samlede regning på 15 milliarder kroner blandt andet skyldes, at knogleskørhed rammer så mange og ofte følger patienterne i en årrække. Ifølge Sundhedsstyrelsen menes mange danskere at leve med sygdommen uden at vide det, og tallet kan være op mod 700.000. Dermed er knogleskørhed på flere måder en “skjult” folkesygdom, der i omkostningsmæssig skala nærmer sig visse kræftforløb.

Forebyggelse kan spare milliarder

Projektets resultater peger på, at man kan spare betydelige summer ved at diagnostisere sygdommen tidligt og tilbyde forebyggende behandling og livsstilsråd. Motion, styrketræning og tilstrækkeligt indtag af calcium og D-vitamin spiller en central rolle for at holde knoglerne så stærke som muligt og dermed undgå brud.

Sygdommen er særlig udbredt blandt ældre, men rammer også yngre voksne, som ofte er hårdere ramt af tabt arbejdsindkomst. Ved at opspore knogleskørhed i tide kan man undgå mange af de omfattende udgifter til hospitalsbehandling, genoptræning og hjemmehjælp, som især bliver store for hoftebrudspatienter.

Bag om undersøgelsen

Forskningsprojektet er gennemført i samarbejde mellem sundhedsøkonomer, danske osteoporoseeksperter og flere hospitaler. De 300.000 patienter med knogleskørhed er fundet ved hjælp af deres journaloplysninger, herunder knoglebrudshistorik, scanninger og receptindløsning på udvalgte medicintyper. Kontrolgruppen på 300.000 lignede patienterne i forhold til blandt andet alder, køn, geografi og indkomst. Projektet er støttet af Osteoporoseforeningen og Ellab-Fonden.

(Fakta og resultater er hentet fra det omtalte forskningsprojekt udgivet i det videnskabelige tidsskrift Osteoporosis International.)

Andre læser også

1956 Porsche 356A: Klassisk elegance med skjulte kræfter En ikonisk Porsche 356A fra 1956 er blevet nænsomt opgraderet med moderne tekni... Læs mere
BMW R 12 G/S: Klassisk enduro med moderne teknologi BMW trækker på sin enduro-arv og løfter sløret for den nye R 12 G/S – en r... Læs mere
Første smugkig: Škoda Elroq RS nærmer sig debut Škoda løfter sløret for Elroq RS – en sportslig elbil med sortlakerede RS-d... Læs mere
Vauxhall siger farvel til Luton – 120 års bilproduktion er slut Sidste Vivaro rullede af båndet – fremtiden ligger i Ellesmere Port Læs mere
Peugeot bekræfter: En ny 208 GTi er på vej – og den bliver elektrisk GTi-navnet vender tilbage i en ny, hurtig version af e-208 Læs mere