Udland

tor, 25 apr 2024

Blinken ankommer til Beijing til hårde forhandlinger

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, på vej ned ad flytrappen i lufthavnen i Beijing.
Mark Schiefelbein/Reuters USA's udenrigsminister, Antony Blinken, på vej ned ad flytrappen i lufthavnen i Beijing.

USA's udenrigsminister er torsdag landet i Kinas hovedstad med en opfordring til, at de to lande løser deres uenigheder "ansvarligt".

Rammen er sat for hårde forhandlinger mellem parterne, skriver nyhedsbureauet AFP.

Antony Blinken ventes at tage hul på en række af de emner, der for alvor skiller de to lande.

Det gælder Kinas støtte til Rusland og Kinas handlinger over for Taiwan.

Omvendt vil Kina pege på de handelshindringer, som det beskylder USA for at have sat i værk. Det gælder senest Kongressens beslutning om at lukke det kinesiske sociale medie TikTok, medmindre det bryder båndet til Kina inden for et år.

Fredag skal Blinken møde den kinesiske ledelse. Muligvis træffer han også præsident Xi Jinping.

- Det skal styrke kommunikationslinjerne og reducere risikoen for fejlberegninger og konflikt, sagde en højtstående amerikansk embedsmand ifølge nyhedsbureauet dpa forud for besøget.

- Han (Blinken, red.) vil klart og ærligt fortælle om vores bekymringer.

- Både når det gælder menneskerettigheder og de uretfærdige økonomiske, handelsmæssige og globale konsekvenser af Kinas industrielle overkapacitet, og når det gælder Kinas støtte til Ruslands forsvarsindustri, sagde han.

Tilbage i november mødtes USA's præsident, Joe Biden, og Kinas præsident, Xi Jinping. Siden har der været en række gensidige møder mellem ministre fra de to lande. Men forholdet mellem dem er ikke godt.

Xie Feng, Kinas ambassadør i USA, har på Harvard University holdt en tale og omtalt forholdet.

- Kina spiller ikke på, at USA taber. Eller blander sig i USA's valg eller interne anliggender. Kina er villig til at være partner og ven med USA, sagde han i talen ifølge en erklæring, som ambassaden har udsendt ifølge Reuters.

- Hvis USA fortsætter med at blande sig i Kinas interne anliggender og skade Kinas interesser, når det gælder spørgsmål om Taiwan, Hongkong, Xinjiang, Tibet og Det Sydkinesiske Hav, hvordan kan vi så bevare bundlinjen med bilaterale forbindelser uden at se på, hvordan rækværket er sat op?

Spørgsmålet om Taiwan og øens ret til demokrati har i årtier været et stridspunkt mellem USA og Kina.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Ansatte i Moderaterne tilbydes fratrædelse efter sag - mod tavshedspligt Moderaterne har tilbudt utilfredse ansatte at blive fritstillet. Men kun hvis de... Læs mere
Margrethe Vestager bliver ny bestyrelsesformand for DTU Danmarks nuværende EU-kommissær bliver næste år bestyrelsesformand for DTU. ... Læs mere
Elselskab beskyldes for vildledning med udsagn om gratis strøm Elselskabet Modstrøm har uberettiget ændret prisen på sine kunders elaftaler,... Læs mere
SAS vil styrke tilstedeværelse i Sverige med milliardaftale Det svenske luftfartsselskab BRA skal fra årsskiftet dække indenrigsruter i Sv... Læs mere