Udland

lør, 09 mar 2024

Kinesisk nytår får endelig forbrugerpriserne til at stige

Udviklingen er helt som forventet, da priserne typisk stiger i forbindelse med højtiden det kinesiske nytår, som dette år var i februar. (Arkivfoto).
Str/Ritzau Scanpix Udviklingen er helt som forventet, da priserne typisk stiger i forbindelse med højtiden det kinesiske nytår, som dette år var i februar. (Arkivfoto).

Forbrugerpriserne i Kina steg i februar for første gang siden august.

Det oplyser landets nationale statistikbureau (NBS) natten til lørdag dansk tid.

Forbrugerprisindekset steg med 0,7 procent i februar mod et fald på 0,8 procent i januar.

Dermed slog indekset analytikernes forventning om en stigning på 0,3 procent.

Kina har siden juli været ramt af deflation, hvilket betegner et fald i forbrugerpriserne - det vil sige det modsatte af inflation.

Med undtagelse af august er priserne faldet lige siden.

Udviklingen er helt som forventet, da priserne typisk stiger i forbindelse med højtiden det kinesiske nytår, som dette år var i netop februar.

Derfor mener en analytiker også, at udviklingen ikke markerer et generelt stop for de faldende forbrugerpriser.

- Det er for tidligt at konkludere, at deflationen i Kina er ovre, lyder det fra Zhiwei Zhang, som er præsident og cheføkonom i kapitalfonden Pinpoint Asset Management.

Producentpriserne faldt i modsætning til forbrugerpriserne med 2,7 procent i februar.

Den kinesiske premierminister, Li Qiang, oplyste tirsdag, at landet sigter efter en økonomisk vækst på fem procent i 2024.

Han medgav dog, at det ambitiøse mål ikke kommer til at være let i betragtning af de udfordringer, den kinesiske økonomi står over for.

De faldende priser i Kina står i skarp kontrast til resten af verden, hvor inflationen fortsat er højere end ønsket.

Selv om faldene priser kan være godt for forbrugerne, kan det være en trussel for økonomien som helhed. Det skyldes, at forbrugerne kan finde på at udsætte deres indkøb i håbet om, at priserne falder yderligere.

Den lavere efterspørgsel kan få virksomhederne til at skære i produktionen, indføre ansættelsesstop eller foretage nedskæringer.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Regeringstoppen holder topmøde om uddannelsespolitik To dage i oktober er seks ministre med, når regeringen holder uddannelsespoliti... Læs mere
Mette Frederiksen lover at slå ring om flere nedslidte lønmodtagere I fagbevægelsens hule lover Mette Frederiksen at slå ny ring om nedslidtes pen... Læs mere
Salget af elbiler halter efter i EU Nye tal viser, at der i august blev solgt 44 procent færre elbiler i EU end i s... Læs mere
Ledigheden hoppede på stedet i august Ledigheden rykkede sig ikke ud af stedet i august. Der er fortsat 87.000 på kon... Læs mere