Udland

tir, 27 feb 2024

Ungarn forsinker igen svensk Nato-indlemmelse

Sverige bliver inden længe det 32. Nato-land. Men de sidste formaliteter trækker ud. (Arkivfoto).
John Thys/Ritzau Scanpix Sverige bliver inden længe det 32. Nato-land. Men de sidste formaliteter trækker ud. (Arkivfoto).

Vestlige ledere fejrede i stor stil, at Ungarns parlament mandag stemte for Sveriges Nato-ansøgning.

Men det kan vare lidt endnu, inden alliancen får sit 32. medlem.

Sveriges indtræden i Nato er nemlig blevet en smule forsinket, da det ikke bliver denne uge, at landet bliver medlem.

Det skriver det svenske medie Dagens Nyheter tirsdag.

Årsagen er, at Ungarns godkendelse af den svenske ansøgning endnu ikke har fået præsidentens underskrift.

Ungarns nyvalgte præsident, Tamás Sulyok, tiltræder først officielt tirsdag 5. marts, og underskriften kan trække ud indtil da. Det skriver det svenske medie på baggrund af anonyme kilder.

Mandag inviterede Sveriges ambassade i Washington D.C ellers til fejring af indlemmelsen ifølge det svenske medie.

Det skulle ske onsdag aften amerikansk tid, og Sveriges udenrigsminister, Tobias Billström, skulle have deltaget.

Men Dagens Nyheter erfarer, at Billströms planlagte rejse er blevet udskudt.

Først når Sverige har deponeret sine såkaldte tiltrædelsesinstrumenter hos USA's udenrigsministerium, bliver Sverige Nato-land.

Det var der ifølge mediet oprindeligt planer om, at Billström skulle have gjort torsdag eftermiddag hos USA's udenrigsminister, Antony Blinken.

Ifølge det svenske nyhedsbureau TT er der ikke noget i vejen for, at den fungerende præsident, parlamentsformand László Kövér, kunne underskrive protokollen.

Det var Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022, der fik både Sverige og Finland til at søge om medlemskab af alliancen.

Finlands optagelsesproces i Nato var noget nemmere end den svenske. Finland blev i april sidste år det 31. medlem af alliancen.

Da det tyrkiske parlament som det sidste ratificerede den finske ansøgning, gik der under en uge, før Finland var medlem.

Men det ser altså ikke ud til at blive tilfældet for Sverige, som ikke blot har skullet overbevise Ungarn, men også Tyrkiet.

Tyrkiet koblede blandt andet medlemskabet til amerikansk salg af F-16-fly og krævede, at Sverige skulle slå hårdere ned på militante fra Kurdistans Arbejderparti (PKK), der er på EU's terrorliste.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Biden: USA vil forebygge en optrapning af konflikten i Mellemøsten Iraks premierminister siger i Washington, at hans land ønsker at udbygge relati... Læs mere
Våbenansvarlig på Baldwin-film får 18 måneders fængsel Hannah Gutierrez-Reed var våbenansvarlig under produktionen af "Rust", hvor en ... Læs mere
Israel ser flere mulige reaktioner på iransk angreb Medie: Israel søger efter en reaktion, som er smertelig for Iran, men som ikke ... Læs mere
Aktieinvestorer tror på at situationen i Mellemøsten ikke eskalerer Investorer mener ikke, at situationen i Mellemøsten eskalerer yderligere, siger... Læs mere
Høns og gæs må igen sættes fri efter risiko for fugleinfluenza Fødevarestyrelsen ophæver krav om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal væ... Læs mere