Ukraine

man, 29 apr 2024

Nato-chef bebuder øget militær støtte til Ukraine

Mandagens besøg af Jens Stoltenberg er generalsekretærens tredje i Ukraine, siden landet blev invaderet af Rusland.
Roman Pilipey/Ritzau Scanpix Mandagens besøg af Jens Stoltenberg er generalsekretærens tredje i Ukraine, siden landet blev invaderet af Rusland.

Medlemslande i forsvarsalliancen Nato har gennem de seneste måneder svigtet Ukraine ved ikke at leve op til løfter om militær støtte.

Men nu vil tilstrømningen af våben og ammunition stige.

Sådan lyder det fra Jens Stoltenberg, generalsekretær i Nato, under et uanmeldt besøg i Ukraines hovedstad, Kyiv, mandag.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Stoltenberg har holdt møde med præsident Volodymyr Zelenskyj og skal også tale til Ukraines parlament, Verkhovna Rada.

- Jeg vil også være meget ærlig over for præsident Zelenskyj og Rada og sige, at Nato-allierede ikke har leveret det, vi har lovet i løbet af de seneste måneder, siger Stoltenberg i det tog, der skulle føre ham til Kyiv.

- USA brugte seks måneder på at blive enig om en hjælpepakke, og europæiske allierede har ikke leveret den ammunition, vi lovede. Men nu er jeg sikker på, at tingene vil ændre sig.

Stoltenberg hæfter sig ved, at Kongressen i USA har vedtaget økonomisk hjælp til Ukraine til en værdi på omkring 425 milliarder kroner.

Han nævner også, at Tyskland har sagt ja til at give Ukraine et nyt luftforsvarssystem, og at Holland har øget sin hjælp.

Men Jens Stoltenberg forventer, at der komme nye forpligtelser fra Nato-lande.

Generalsekretærens besøg kommer på et vanskeligt tidspunkt på slagmarken for Ukraine.

Russiske styrker har delvist fået initiativet grundet Ukraines mangel på våben og ammunition.

Men ifølge Jens Stoltenberg har Rusland betalt "en høj pris for marginale territoriale gevinster".

Ukraine kan stadig nå at vende tingene til sin egen fordel, lyder det videre.

- Det er ikke for sent for Ukraine at sejre. Men det er også derfor, at det er vigtigt, at Nato-allierede faktisk gør det, vi har lovet, og at vi omsætter forpligtelserne til reelle leverancer af våben og ammunition.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere