Ukraine

tir, 09 jul 2024

Video af missil mod ukrainsk børnehospital indikerer bevidst angreb

Børnehospitalet ramlede sammen, da det blev ramt af det russiske missil, der eksploderede.
Roman Pilipey/Ritzau Scanpix Børnehospitalet ramlede sammen, da det blev ramt af det russiske missil, der eksploderede.

Mandag ramte et russisk missil et børnehospital i Kyiv i et omfattende missilangreb, der har krævet mindst 38 liv på tværs af flere ukrainske byer.

Meget tyder på, at angrebet mod børnehospitalet var en bevidst handling fra russisk side.

Det vurderer Anders Puck Nielsen, orlogskaptajn og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Han har set videooptagelser af øjeblikket, hvor missilet rammer hospitalet. Ifølge ham er der ikke noget, der indikerer, at missilet er blevet skudt ned eller blevet "jammet" ud af kurs.

- Det tyder på, at det er en bevidst handling, og at nogen har truffet et valg om at ramme et børnehospital.

- Det meste peger på, at det er noget, de har ramt med vilje. Det er klart, at det er et brud på krigens love, at man rammer et børnehospital, der på ingen måde er et militært mål, siger han.

Dertil kommer, at målet passer i det russiske mønster for krigsførelse.

- Vi har set russerne ramme hospitaler og gå ret bevidst efter sundhedspersonale og redningsmandskab i den måde, de laver angreb på. Både i krigen i Ukraine og tidligere i Syrien, siger Anders Puck Nielsen.

Et mål som et børnehospital har en klar symbolik.

Det skræmmer befolkningen, og det kan give en følelse af håbløshed, at ens modstander er villig til at gå så langt som at bombe et børnehospital, siger Anders Puck Nielsen.

- De vil sende signalet om, at det bliver værre og værre, så hvis man vil undgå at flere børn bliver slået ihjel, må man hellere gå med på Ruslands krav.

Angrebet fandt sted samme dag, som de vestlige statsledere rejste til Washington D.C. for at holde Nato-topmøde og fejre alliancens 75-års jubilæum.

Det kan være nøje tilrettelagt, vurderer Anders Puck Nielsen, for at sende et signal til Vesten om, at støtte til Ukraine er ligegyldigt.

- Det er helt sikkert, at der er tænkt over timingen, i og med at det også er et budskab til de vestlige lande.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere