Som virksomhedsejer kan det være en jungle og finde rundt i, hvilke erhvervsforsikringer der er lovpligtige, og hvilke der ikke er. I denne artikel får du et overskueligt overblik over lovpligtige erhvervsforsikringer, som man skal have jf. den danske lov.
Lovpligtige forsikringer er noget, som alle virksomheder skal have. Dette gælder uanset hvilken type virksomhed man ejer. Selv enkeltmandsvirksomheder skal have erhvervsforsikringer. Vi har i øvrigt skrevet en artikel om de forskellige virksomhedstyper i denne artikel.
Husk at have en erhvervsforsikring til din virksomhed
Frivillige erhvervsforsikringer
Det er vigtigt at påpege, at bare fordi at nogle forsikringer er lovpligtige, så er det ikke fordi at man blot bør have dem, tværtimod. Det kan nemlig blive være dyrt og skadeligt for din virksomhed, hvis ikke du er erhvervsforsikret. Dette kan naturligvis afhænge af hvilken branche din virksomhed befinder sig i.
Er du eksempelvis en produktionsvirksomhed med dyre maskiner, så kan det give god mening at have en driftstabsforsikring. For nogle produktionsvirksomheder er maskiner en altafgørende rolle for eksistensen, så hvis en maskine pludselig går i stykker, så kan det i værste tilfælde betyde, at man ikke kan producere de produkter man tilbyder.
Langt de fleste virksomheder er efterhånden digitaliseret, og det betyder også, at mange vigtige oplysninger og dokumenter opbevares på servere og i skyen. Dog har der været flere tilfælde, hvor store danske virksomheder er blevet hacket, og hvor der er stjålet eller lækket hemmelige og vigtige oplysninger. Derfor vælger mange virksomheder at have en cyberforsikring eller IT-forsikring.
Hvilke erhvervsforsikringer er lovpligtige?
Jf. dansk lovgivning har vi ridset fire erhvervsforsikringer op, som er lovpligtige for virksomheder i Danmark.
Arbejdsskadeforsikring
Hvis du er arbejdsgiver, så er det din pligt at sørge for, at alle ansatte er dækket af en arbejdsskadeforsikring. Som navnet på forsikringen antyder, så dækker en arbejdsskadeforsikring altså hvis medarbejdere kommer til skade i arbejdstiden. En tommelfingerregel for denne erhvervsforsikring er, at skaden på medarbejderen skal have været sket pludselig, eller inden for fem dage efter en episode, som har ført til skaden. Det kan være forkerte løft, eller en traumatiserende oplevelse, der sætter psykiske spor.
Erhvervssygdomsforsikring
En erhvervssygdomsforsikring giver mulighed for erstatning til ansatte, som rammes af en erhvervssygedom. Umiddelbart lyder en erhvervssygdom som et mærkeligt begreb, men det dækker sygdomme, som er sket på arbejdet eller under arbejde i bestemte arbejdsforhold. Det specielle ved denne erhvervsforsikring er, at man ikke tegner den gennem et almindeligt forsikringsselskab, men i stedet Arbejdsmarkedets Erhvervsforsikring, også kaldet AES. Betalingen sker gennem ATP. Læs mere om AES her.
Ansvarsforsikring | Køretøjer
Mange virksomheder har forskellige køretøjer og firmabiler, som benyttes af medarbejdere i forskellige sammenhænge. I Danmark skal alle indregistrerede biler have en ansvarsforsikring, og dette gælder også inden for erhverv. En lille sidenote til dette er, at hvis bilen er optaget gennem et lån, så skal den også være kaskoforsikret.
Rådgiveransvarsforsikring
Den sidste af de fire erhvervsforsikringer er en forsikring der gælder for virksomheder, som tilbyder rådgivning. Dette er altså virksomheder, som tilbyder forskellige rådgivning til kunder, og hvis der skulle opstå fejl og forbindelse med vejledning og rådgivning til kunder, så er det her at en rådgiveransvarsforsikring er lovpligtig.
De typer erhverv, som er skal have denne type erhvervsforsikring er typisk arkitekter, revisorer, advokater eller forsikringsmæglere. Der findes tre dækninger under rådgiveransvarsforsikring:
- Rådgiveransvar: Hvis en medarbejder rådgiver forkert, og giver kunden et økonomisk tab.
- Erhvervsansvar: Denne dækning er til medarbejdere, som på en eller anden måde beskadiger ting eller personer.
- Produktansvar: Produktansvar er en dækning hvis man leverer en ydelse eller produkt, som enten er defekt eller forvolder skade. Produktansvar dækker altså tabte omkostninger.
Spar penge på dine erhvervsforsikringer
De fleste virksomhedsejere sætter deres forsikringer på betalingsservice og tænker ikke videre over hvor meget de betaler for deres forsikringer. Betalingerne kører bare, og de fleste gider heller ikke bruge tid på forsikringer. Dog kan du spare penge, hvis du ikke har tjekket op på dine erhvervsforsikringer i en rum tid. Vi anbefaler derfor at du undersøger om du kan spare penge hos andre forsikringsselskaber engang imellem.
Er erhvervsforsikring lovpligtig?
Ja, erhvervsforsikring er lovpligtig. Dette gælder alle virksomhedstyper.
Hvilke erhvervsforsikringer skal man have?
Som virksomhedsejer skal man have arbejdsskadeforsikring, erhvervssygdomsforsikring, ansvarsforsikring og rådgiverforsikring. De to sidste gælder kun, hvis man har køretøjer i virksomheden, og hvis man er en rådgivningsvirksomhed, såsom advokat.
Hvad sker der, hvis man ikke har en erhvervsforsikring?
Hvis du ikke er erhvervsforsikret kan det have store konsekvenser for din virksomhed. Hvis du fx ikke har en ansvarsforsikring, så kan politiet inddrage dine nummerplader til firmabilen. Det er vigtigt at have styr på lovpligtige erhvervsforsikringer.