Finans

fre, 04 okt 2024

Nationalbanken henter 3,6 milliarder kroner i kontanter i udlandet

1000-kronesedler fra den seneste seddelserie bliver ugyldige efter 31. maj 2025. Det samme gør en række ældre seddelserier. (Arkivfoto).
Mads Nissen/Ritzau Scanpix 1000-kronesedler fra den seneste seddelserie bliver ugyldige efter 31. maj 2025. Det samme gør en række ældre seddelserier. (Arkivfoto).

Nationalbanken har igangsat et ekstraordinært opkøb af danske kontanter fra udenlandske banker for 3,6 milliarder kroner.

Det oplyser Nationalbanken på sin hjemmeside.

Det skal blandt andet ses i lyset af, at nogle af de danske pengesedler vil være ugyldige efter 31. maj 2025.

Det gælder blandt andet 1000-kronesedlen.

Siden Nationalbanken meddelte, at ældre seddelserier og den nuværende 1000-kroneseddel inden længe bliver ugyldige, er der blevet indleveret sedler for 16,8 milliarder kroner.

En opgørelse fra 30. september viser, at der fortsat er 7,7 milliarder kroner i omløb af de sedler, som bliver ugyldige.

Ifølge Nationalbankens hovedkasserer, Niels Kaas, var der i september stort indløb af 1000-kronesedler, men et begrænset indløb af sedler fra de ældre seddelserier.

- Vi håber, at den nyligt gennemførte omfattende oplysningskampagne i medierne og ikke mindst borgerbrevene vil sikre, at der også er fokus på de ældre sedler, siger Niels Kaas i en skriftlig kommentar.

Den ekstraordinære hjemtagelse af danske kontanter ventes desuden at nedbringe det udestående beløb, lyder det.

De danske banker stoppede for to år siden med at købe danske kontanter fra udenlandske centralbanker og kommercielle banker.

Det skyldtes, at man ikke kunne opnå tilstrækkelig dokumentation i forhold til hvidvasklovgivningen, skriver Nationalbanken på sin hjemmeside.

Det har blandt andet betydet, at det ikke er muligt at veksle danske kontanter i udlandet.

Nationalbanken understreger, at der er tale om et engangsopkøb. Det betyder ikke, at man igen kan bruge eller veksle danske kontanter i udlandet, lyder det.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Aagaard skuffet over manglende reduktioner i COP-aftale Fokus på reduktioner af drivhusgasser gled ud af den endelige aftaletekst til s... Læs mere
Klimatopmøde ender med billion-mål for klimahjælp til ulande Efter hårde forhandlinger på FN's klimatopmøde COP29 er et nyt mål for klima... Læs mere
Indien modsætter sig netop vedtaget COP-aftale Efter vedtagelsen af et nyt mål for klimafinansiering på FN's klimamøde skød... Læs mere
Verdens lande vedtager handelssystem med klimakreditter Med klimakreditter kan man betale for tiltag andre steder, der sænker udledning... Læs mere
Aagaard langer ud efter COP-formandskab i kaotisk slutspurt COP-formandskab har lavet elendig involvering af fattige lande, siger Aagaard ef... Læs mere