Danmark og Grønland står midt i et intenst diplomatisk opgør med USA, efter at den amerikanske vicepræsident JD Vance har annonceret et kort, men kontroversielt besøg på Pituffik-rumstationen i Grønland. Trods Washingtons forsikringer om, at besøget alene handler om sikkerhed og støtte til regionen, kalder Danmarks statsminister Mette Frederiksen det for ”uacceptabelt pres”.
”Det her er tydeligvis ikke et besøg, der handler om, hvad Grønland har brug for eller ønsker,” udtalte Frederiksen .
Hun understreger, at USA’s tilstedeværelse især skal ses i lyset af præsident Donald Trumps gentagne udmeldinger om at ville ”overtage Grønland” af sikkerhedshensyn.
Besøget kommer, mens Grønland befinder sig i en afgørende politisk fase. Den hidtidige regering er trådt tilbage og afventer dannelsen af en ny koalition, og der er kommunalvalg på vej. Både Grønlands afgående regering og den fungerende landsstyreformand Mute Egede har derfor gentaget, at man ikke ønsker eksterne besøg eller øvrige diplomatiske udspil, der kan forstyrre den lokale proces. Alligevel har Vance og hans delegation – herunder hustruen Usha Vance, den nationale sikkerhedsrådgiver Mike Waltz og den amerikanske energiminister Chris Wright – valgt at ankomme til Pituffik.
På Facebook har Grønlands afgående regering tydeligt markeret, at man ikke har inviteret nogen officielle amerikanske delegationer. Man betegner samtidig Vances tur som en ”provokation”, fordi besøget ifølge regeringen ikke kan ses isoleret fra Trumps åbne interesse i at gøre Grønland til en del af USA.
Flere europæiske regeringer er også begyndt at reagere på besøget og på Trumps vedvarende trusler om at bruge militær magt til at tage kontrol over Grønland. Internt i EU har der længe hersket bekymring for, at amerikansk tilstedeværelse i Arktis kan udløse konflikter om ressourcer og sejlruter, som både Rusland og Kina også har vist interesse for.
Alligevel lader Trump-administrationen sig ikke afskrække. I en video på sociale medier forklarede JD Vance, at han på præsidentens vegne vil ”genoplive sikkerheden for Grønlands befolkning”, og at besøget er af afgørende betydning for verdenssamfundets tryghed. Kritiske røster i Danmark beskriver dog dette som en ren skueproces, der skal sende et signal om amerikansk magt og pres over for et sårbart Grønland.
Sejren til Danmark
For Danmark er der dog opstået en lille, men symbolsk vigtig sejr: Det planlagte besøg er skåret ned i omfang og officiel pomp. På den måde har de danske og grønlandske myndigheder – trods al kontroversen – fået markeret, at landets selvstyre og suverænitet ikke blot kan tilsidesættes uden konsekvenser.
Ifølge flere iagttagere er dette netop kimen til en større principiel konflikt mellem en amerikansk supermagt, der vil styrke sin position i Arktis, og et Danmark, der – i tæt samarbejde med grønlandske politikere – arbejder for at sikre ro om Grønlands fremtidige status. Foreløbigt har Frederiksens klare fordømmelse og Grønlands afvisning af den uanmodede delegation i det mindste vist, at USA ikke ubemærket kan udvide sin indflydelse i Nordatlanten. Danmark har dermed sikret sig en lille sejr – om end kampen om Grønlands fremtid synes langt fra forbi.