Da den Internationale Straffedomstol (ICC) torsdag udstedte en arrestordre mod Israels premierminister Benjamin Netanyahu, valgte Ungarns leder Viktor Orbán hurtigt side. Orbán afviste resolut at anerkende arrestordren, til trods for at Ungarn er forpligtet til at efterleve ICC's beslutninger.
ICC har begrundet arrestordren med, at Netanyahu og hans tidligere forsvarsminister, Yoav Gallant, mistænkes for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i forbindelse med konflikten i Gaza. Blandt anklagerne er bevidste angreb på civile mål samt hindring af nødhjælp til området.
Den kontroversielle beslutning fra Orbán kommer efter, at han tidligere har været i søgelyset for sine tætte forbindelser med andre statsledere under ICC-anklage, herunder Ruslands præsident Vladimir Putin. Orbán kalder ICC’s afgørelse for en "provokerende indblanding" i den igangværende konflikt og understreger, at Netanyahu uden konsekvenser kan besøge Ungarn.
Orban ignorerer internationale forpligtigelser
Udmeldingen har vakt alvorlig kritik fra EU-kommissionen, som tydeligt har advaret Orbán om konsekvenserne ved at ignorere sine internationale forpligtelser. Kommissionens vicepræsident, Věra Jourová, understreger, at Ungarn som underskriver af Rom-statutten er juridisk forpligtet til at overholde ICC’s arrestordrer. Hun advarer også om, at en tilsidesættelse vil skade Ungarns internationale omdømme.
Mens flere EU-lande bekræfter, at de vil efterleve arrestordren, viser Ungarns position tydeligt splittelsen i unionen omkring dette spørgsmål. Selvom også Østrig, Tjekkiet og Tyskland har udtrykt forskellige grader af skepsis, har ingen af dem direkte nægtet at samarbejde med ICC, som Orbán nu har gjort.
Det er endnu uvist, hvilke politiske konsekvenser Orbáns modstand mod ICC’s afgørelse vil få, men EU-kommissionen opretholder sin klare linje: at medlemslandene er forpligtet til at anerkende og effektuere ICC’s beslutninger.