Tusindvis af palæstinensere gik tirsdag på gaden i det nordlige Gaza for at protestere mod Hamas i, hvad flere på stedet betegner som de største demonstrationer mod gruppen siden angrebet på Israel den 7. oktober 2023. Ifølge en lokal journalist viste videomateriale optaget i Beit Lahia store folkemængder, der råbte slagord som “For Guds skyld, Hamas ud,” “Hamas terrorister” og “Vi vil have en ende på krigen.”
Protesterne kommer i kølvandet på en meddelelse, der cirkulerede på sociale medier. Her blev palæstinensere i Gaza opfordret til at mødes ni forskellige steder for at give udtryk for deres modstand mod Hamas. Budskabet var klart: Demonstranterne vil ikke finde sig i fortsatte blodsudgydelser og ønsker, at hele verden skal vide, at Gazas befolkning ikke tier stille.
Demonstranterne ønsker ikke flere dødsfald i Gaza
Oprøret mod Hamas’ styre finder sted samtidig med, at dødstallet i Gaza har passeret 50.000, ifølge lokale kilder. Mens befolkningen fortsat er fanget i en hårdt ramt enklave, lyder der ingen tegn på en snarlig løsning. Siden Hamas i 2007 overtog magten i Gaza efter et kort, men intenst opgør med Fatah, har den mere end 2,1 millioner mennesker store befolkning været underlagt militært pres fra Israel.
Specielt den nordlige del af Gaza har været udsat for gentagne angreb, siden Israel iværksatte sin offensiv som reaktion på de blodige hændelser i oktober. Ifølge hjælpeorganisationer er adgangen til de mest udsatte områder nærmest umulig, fordi vejene er bombet i stykker, og forsyningerne til civile er stærkt begrænsede. Situationen blev yderligere forværret, da Israel i begyndelsen af marts erklærede, at man ikke længere ville tillade nødhjælp at passere ind i området, efter at forhandlinger om en forlængelse af en våbenhvile brød sammen.
Hamas anklaget for at stjæle nødhjælp
Israel har gentagne gange anklaget Hamas for at stjæle den nødhjælp, der trods alt når frem, til brug for gruppens militære formål – en påstand, Hamas pure afviser. Samtidig oplyste FN’s nødhjælpsorganisation for palæstinensiske flygtninge (UNRWA) for nylig, at der i tre uger ikke er ankommet fødevarer, medicin eller brændstof til Gaza. De advarer om, at mangel på basale fornødenheder snart kan kaste området ud i en akut sultkatastrofe.
Mens protesterne mod Hamas spreder sig, befinder civilbefolkningen i Gaza sig i en tilsyneladende håbløs situation. Håbet for mange er, at de nye protester og det voksende oprør kan sende et signal til omverdenen om, at palæstinenserne ikke længere vil bære konsekvenserne af en langvarig konflikt, de oplever som ødelæggende på både det menneskelige og det politiske plan.